Intervenció de la CUP-Capgirem Nou Barris al Ple del districte de Nou Barris 8/10/2015

Bona tarda.
 
Explicar, primer de tot, que com a Regidor Adscrit de la CUP Capgirem Barcelona al districte, cada ple faré lectura del posicionament polític de l'Assemblea de Nou Barris.
 
Primer de tot, volíem agrair que la Regidora del Districte ens hagi presentat un guió previ a aquest Power Point i explicació (encara que aquesta setmana hagi arribat molt tard) però entenem que, si bé abans no existia ni això, s'hauria de concretar encara més o, fins i tot, tenir l'informe complet abans de Ple. Malgrat tot, del seu informe es desprenen masses bones intencions, però no suficients concrecions.
 
Saludem el nou tarannà en els assumptes d'habitatge. La paralització de la majoria dels desnonaments i, fins i tot, dels silenciosos, és un bon avanç... però de que serveix si no tenim habitatge per a aquestes famílies? Seguim amb milers de pisos buits, segons un estudi de l'anterior govern, gairebé 5.000 al Districte.
 
Els plans de mobilització a mig termini no solucionen els problemes reals del districte, amb desenes de famílies amb desnonaments aturats, però no anul·lats. Necessitem els milers de pisos buits de la banca per les veïnes, i els necessitem ja!
 
Celebrem els canvis en temes de participació, però entenem que han de ser encara més profunds... s'han d'habilitar mecanismes de participació reals, que vagin més enllà de preguntes i intervencions en audiències, plenaris i consells de barri, que no vinculen realment l'acció de govern.
 
En aquest sentit, quan parla d'elaborar de forma participativa el proper Pla d'Actuació del Districte, i entenem que el d'Inversions, serà amb la participació que vostès proposin... però el que de veritat seria participatiu és acordar entre govern, grups municipals i entitats per garantir que aquest procés sigui real i obert, no les farses realitzades pels governs anteriors.
 
Canviant de tema, la situació de l'atur a Nou Barris ha traspassat totes les línies vermelles possibles. A part del veritable índex d'atur molt superior al reconegut oficialment, s'afegeix que moltes famílies han esgotat les prestacions socials. Després d'això només els queda als "més afortunats" acollir-se a llistes de plans ocupacionals, que no tenen mes garantia que sis mesos de duració no renovables, o contractes miserables i precaris.
 
S'imposa la necessitat d'un canvi urgent estructural, del suport a noves línies de creació d'ocupació promovent el cooperativisme i les iniciatives al marge del teixit empresarial capitalista, a més d'una modificació de les normes aplicades a les empreses que treballin per al Districte, obligant-les a contractar treballadors de la zona.
 
Tot això s'ha de fer amb la participació activa de les plataformes d'aturades en els plans i decisions de la Mesa de Districte, com ara l'Assemblea d'Aturats i Aturades de Nou Barris.
 
Tambè ens preocupa que, com a Govern, en el seu informe no parlin res d'una reclamació que tota la legislatura passada ens va tenir en una batalla permanent, el CAP de la Guineueta. Cal que el Govern lluiti per l'obertura nocturna d'aquest centre de salut. Que faran? i sobretot, quan ho faran?
 
També lamentem que els nostres carrers siguins plens de simbologia feixista, monàrquica i colonial. Exigim la retirada immediata de les plaques del Ministerio de la Vivienda franquista amb el símbol del jou i les fletxes, així com el canvi de nom de l'Avinguda Borbó i de la plaça Virrei Amat, i per suposat el de la plaça Llucmajor per plaça de la República. Des de la nostra candidatura aplaudim l'acció de l'Assemblea  de Joves de Nou Barris "La Miliciana" de retirar dels nostres carrers les plaques feixistes, assumint una tasca que, reiterem, hauria de fer l'Ajuntament de la ciutat.
 
Per acabar, des de la CUP Capgirem Nou Barris donarem suport a la realització d'un Ple Extraordinari sobre la pobresa del Districte i, com apunten les primeres intencions, que el control del mateix estigui en mans de les entitats del Districte. Esperem que sigui molt mes fructífer que el realitzat per Convergencia, una de les majors vergonyes de la passada legislatura. Si és així, aquí ens tindrà.
 
Moltes gràcies, però recordeu, necessitem fets, no paraules.

Intervenció de la CUP-Capgirem Nou Barris al Ple del districte de Nou Barris 8/10/2015