Pregunta a la Regidora Janet Sanz sobre la implicació de l'Ajuntament en el referèndum

Intervenció de la CUP-Capgirem Nou Barris a l'audiència pública del 3 de juliol de 2017. En aquesta intervenció, interpelem a la regidora de Nou Barris Janet Sanz sobre la col·laboració de l'ajuntament de Barcelona a l'hora de cedir espais municipals per a la celebració del referèndum d'independència el proper 1 d'octubre.

El proper 1 d’octubre, el poble de Catalunya té una cita amb les urnes per decidir el seu futur polític. A aquest efecte, el govern de la Generalitat convocarà un referèndum amb la pregunta: “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”.

Aquest referèndum arriba després que el nostre país hagi acollit, durant diversos anys consecutius, unes mobilitzacions populars sense precedents a Europa en defensa del dret a decidir i en defensa de la independència. També arriba després d’unes eleccions plebiscitàries al Parlament on es va conformar una majoria independentista de 62 diputats. Arriba també després d’una consulta, anomenada després procés participatiu, on més de 2 milions de persones van desafiar la prohibició de l’Estat espanyol per exercir el dret a expressar la seva opinió sobre el futur polític de Catalunya.

Arriba també després que l’Estat espanyol hagi revelat de forma ben clara, quina és la seva posició davant la demanda de sobirania, democràcia i dret a decidir del poble de Catalunya. El Tribunal Constitucional ha suspès, de forma total o parcial, més de 20 mesures legislatives catalanes, entre elles: el decret llei contra la pobresa energètica, el decret-llei d’impostos als bancs, la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones, la llei d’impostos als habitatge buits, la llei de prohibició del fracking, la llei de creació d’impostos a la producció d’energia nuclear o la llei d’emergència habitacional o contra els desnonaments, per citar alguns exemples.

Davant la voluntat majoritària de la societat catalana de decidir en referèndum si vol que Catalunya es constitueixi en un república independent, l’Estat respon amb una negativa constant, amenaçadora, agressiva i repressiva.

En una situació com aquesta, nosaltres fem nostra aquella cita d’Antonio Gramsci: viure vol dir prendre partit. I prendre partit davant d’un estat demofòbic com l’espanyol vol dir exercir la sobirania i la democràcia de forma unilateral i desobedient. Aquest país i les seves classes populars necessiten canvis polítics i socials molt profunds per millorar les seves condicions materials de vida, canvis que requereixen exercir plenament la nostra sobirania.

Creiem que l’ajuntament de Barcelona, i més ara que està governat per un anomenat “govern del canvi”, no pot romandre com a espectador passiu davant d’aquesta situació. Aquest paper passiu, a la pràctica, implicaria posicionar-se al costat de l’estat demofòbic i reaccionari que vol que tot continuï igual.

En aquest sentit, preguntem al govern si el Districte de Nou Barris i l’Ajuntament de Barcelona col·laboraran institucionalment amb el referèndum i cediran tots aquells espais municipals al Districte que siguin necessaris per a la seva celebració i la campanya electoral prèvia.