Intervencions de la CUP-Capgirem Nou Barris a l'Audiència Pública del 01/03/2016

Intervenció sobre la vaga de metro i bus i l'opacitat de TMB:

La setmana passada, el conjunt de la nostra ciutat, i per tant també el nostre Districte, Nou Barris, es va veure afectat per dos esdeveniments: el MWC i la vaga dels treballadors del metro i el bus de Barcelona. Ambdós esdeveniments van ser tractats de manera molt diferent per part del govern municipal. Als primers, als congressistes: catifes vermelles, genuflexions i reverències. Als segons, els treballadors en vaga, se’ls hi ha dit, entre d’altres coses, que feien una vaga desproporcionada, que no es pot negociar mentre es manté la convocatòria de vaga (això últim no ho va dir el president de Foment del Treball, ni el senyor Alberto Fernández Díaz, cosa que no ens sorprendria, sinó l’alcadessa Ada Colau en una entrevista a Catalunya Ràdio).

L’alcaldessa també va dir que si als treballadors de TMB, que arrosseguen 4 anys de congelació salarial, se’ls hi augmentés un 3% el salari això implicaria apujada de tarifes, empitjorament del servei i augment d’impostos. Els treballadors en vaga han rebut per totes bandes. Per part de l’Ajuntament, de TMB i dels mitjans de comunicació (perfectament alineats en un mateix bàndol) se’ls ha qualificat d’irresponsables, de privilegiats, i s’ha arribat fins i tot a qüestionar l’ús de la vaga com a eina col·lectiva de lluita per defensar les condicions laborals de la classe treballadora, abonant al terreny a la imposició de serveis mínims abusius per part de la Generalitat i als habituals atacs per part de la patronal al dret de vaga.

Res nou sota el Sol. La diferència és que aquest cop, al govern municipal hi ha un alcaldessa que el 15 de març de 2014, quan encara no ho era, va dir en acte d’stopujades: “aconseguirem abaixar les tarifes, farem fora la màfia de tmb”. Doncs bé, de moment, ni una cosa ni l’altra. Una altra diferència, l’actual tinent d’alcaldessa i regidora del nostre districte, Janet Sanz, deia en un tweet fa dos anys: “TMB és una espai força opac, els pressupostos no són públics i els consellers que tenim allà ho han denunciat reiteradament”. La CUP va preguntar fa ben poc al govern de l’AMB pels sous dels directius de TMB i si tenien pensat fer-los públics. Silenci per resposta.

Senyora Regidora, atesa la preocupació del membres de l’actual govern per l’opacitat de TMB i pel suposat desequilibri pressupostari que implicaria una pujada de salaris del 3% al treballadors de TMB, li volem preguntar, per una banda, si el govern municipal pensa fer alguna cosa algun dia per corregir aquesta opacitat, i per l’altra, si pensa fer alguna cosa per evitar que la Direcció de TMB segueixi sent un cementiri d’elefants, amb 571 directius fora de conveni, i on partits com PSC, CDC i IC-V hi envien representants seus a un retir daurat amb sous de 60 mil, 80 mil i 100 mil euros anuals pagats amb diner públic. Ens pot explicar com pot ser que, donada la seva preocupació per la responsabilitat i moderació pressupostària a TMB, es contracti una empresa de transport privat per al trasllat de personal d’oficines a un cost de 170 mil euros anuals, i es faci una despesa de 900 mil euros públics per comprar 100 places de pàrquing per al personal d’oficines? Pensa el govern fer alguna cosa per evitar deixar de pagar amb diners públics les multes a la UGT d’autobusos quan es sancionada per endollar familiars i rebre hores sindicals il·legals? Pensa algun dia fer públiques les taules salarials del personal fora de conveni? En definitiva, el govern pensa fer alguna cosa perquè la Direcció de TMB deixi de ser el búnquer mafiós que és actualment?

Intervenció sobre el Pla Estratègic de Turisme de Barcelona:

En els últims dies hem vist amb preocupació com s'ha posat el nom de Nou Barris, així com el d'Horta, en els diaris per culpa del turisme. Diuen els diaris que en breu, el turisme només podrà seguir creixent pels barris de la zona nord.

No entenem el perquè d'aquest anunci... volem que ens expliqui quins plans hi ha realment sobre aquestes informacions dels diaris, i si són certes o no.

Des de la CUP Capgirem Nou Barris ens OPOSEM a la creació de noves places hoteleres, i menys, a la perifèria de la ciutat, inclòs el nostre districte, òbviament.

A més, la coalició d'Iniciativa Catalunya-Esquerra Unida, ara mateix integrada a Barcelona en comú, va dir al plenari del districte del 15 d'octubre del 2013, en el punt informatiu què va fer en aquell moment la Sra. Rognoni, sobre la promoció turística i cultural  amb el nom "Nou Barris, porta d'entrada a la ciutat" el següent:

  1. El pla és turístic, la cultura és l’excusa.
  2. Sense canviar el model del turisme de masses i depredador que està oferint la ciutat en aquests moments, el turisme a Barcelona no té futur.
  3. Com es vol promoure culturalment el Districte quan la pròpia ciutadania té tants problemes de subsistència?

Aquí diem el mateix què vostès deien a l'octubre del 2013. Només es planificable i executable un Pla de Turisme per Nou Barris, si canviem el model Turístic de Barcelona i aquest model, senyora Janet, no ha canviat.

És possible ara a Nou Barris deixar via lliure als especuladors perquè continuïn destrossant el barri? I no ens serveix l'excusa que s'està protegint a les zones ja saturades. BARCELONA SENCERA ESTÀ SATURADA DE TURISME!

I per últim vostès deien: “La mesura de govern hauria de ser modificada i concretada. Però en la situació en que està ara Nou Barris la mesura sembla un acudit”. Nosaltres no  ho podríem haver resumit millor.

Senyora Janet, reclamem que tornin als posicionaments de 2013, i que el nou Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics no sigui el RUN RUN per omplir de turistes nostre districte. Si és així, ens tindrà al costat.

Si pel contrari ara defensen els mateixos posicionaments què feia la Sra. Rognoni, de Convergència i Unió, ja sigui per acció o per omissió, ens tindrà en front.

Intervencións de la CUP-Capgirem Nou Barris a l'Audiència Pública del 01/03/2016